![]() |
Placki z dyni hokkaido na słodko |
![]() |
Placki z dyni hokkaido na słodko |
Placki z dyni hokkaido na słodko
Placki z dyni hokkaido na słodko, czyli pyszne dyniowe pankejki to wspaniały pomysł, jeśli zastanawiasz się, co można zrobić na szybko z dyni. Pancakes z dynią są idealne na weekendowe, leniwe śniadanie, ale sprawdzą się również na podwieczorek, do śniadaniówki lub lunchboxa.
Puszyste racuchy z dyni
Czy z dyni hokkaido można zrobić placki? Co można zrobić z dyni hokkaido? Otóż dynia hokkaido jest jedną z najlepszych odmian dyni do wszelkich deserów i wypieków, sprawdza się nie tylko w zupach czy daniach wytrawnych. Jej głęboki, piękny kolor i kremowy miąższ jest naprawdę uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach. Dzisiejsze placki z dyni hokkaido na słodko za każdym razem wychodzą idealnie puszyste i mięciutkie. Maja piękny kolor i wspaniały aromat dzięki korzennym przyprawom do piernika. To prawdziwy przysmak na sezon jesienno-zimowy.
Najprostsze placki z dyni na słodko
Co się dodaje do placków z dyni? Dzisiejsze dyniowe pankejki zawierają puree z dyni, czyli upieczoną dynię hokkaido zmiksowaną na gładko w blenderze. Dynię wystarczy pokroić na kilka kawałków ze skórą, pozbawić pestek, a następnie piec w 180 C do całkowitej miękkości. Po wystudzeniu wystarczy ściągnąć skórkę, zmiksować i używać do wielu przepisów. Oprócz dyni placki z dyni hokkaido zawierają tez kefir lub maślankę, jajka, mąkę oraz rozgrzewające przyprawy korzenne. Jeśli ich nie lubicie lub nie macie, nie musicie ich dodawać, ale placki bardzo zyskują z ich aromatem.
Dyniowe pancakes
Ciasto na pankejki dyniowe z dyni hokkaido mieszamy tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie ciasta na pankejki z dynią może spowodować ciężkie, zakalcowate placki, a powinny one wyjść mięciutkie i puszyste niczym poduszeczki. Placki dyniowe na słodko smażymy na minimalnej ilości tłuszczu na niewielkim ogniu - placuszki muszą mieć czas, by urosnąć na patelni.
Idealny przepis, brzmi normalnie wyśmienicie. Uwielbiam dynie i wymienione przyprawy. Nigdy nie jadłam takich placuszków, toż one idealne na moją ukochaną jesień. Dziękuję za przepis. Miłego weekendu. <3
OdpowiedzUsuń