października 17, 2024

Placki z dyni hokkaido na słodko

Placki z dyni hokkaido na słodko
Placki z dyni hokkaido na słodko


Placki z dyni hokkaido na słodko
Placki z dyni hokkaido na słodko


Placki z dyni hokkaido na słodko

Placki z dyni hokkaido na słodko, czyli pyszne dyniowe pankejki to wspaniały pomysł, jeśli zastanawiasz się, co można zrobić na szybko z dyni. Pancakes z dynią są idealne na weekendowe, leniwe śniadanie, ale sprawdzą się również na podwieczorek, do śniadaniówki lub lunchboxa.

Puszyste racuchy z dyni

Czy z dyni hokkaido można zrobić placki? Co można zrobić z dyni hokkaido? Otóż dynia hokkaido jest jedną z najlepszych odmian dyni do wszelkich deserów i wypieków, sprawdza się nie tylko w zupach czy daniach wytrawnych. Jej głęboki, piękny kolor i kremowy miąższ jest naprawdę uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach. Dzisiejsze placki z dyni hokkaido na słodko za każdym razem wychodzą idealnie puszyste i mięciutkie. Maja piękny kolor i wspaniały aromat dzięki korzennym przyprawom do piernika. To prawdziwy przysmak na sezon jesienno-zimowy. 

Najprostsze placki z dyni na słodko

Co się dodaje do placków z dyni? Dzisiejsze dyniowe pankejki zawierają puree z dyni, czyli upieczoną dynię hokkaido zmiksowaną na gładko w blenderze. Dynię wystarczy pokroić na kilka kawałków ze skórą, pozbawić pestek, a następnie piec w 180 C do całkowitej miękkości. Po wystudzeniu wystarczy ściągnąć skórkę, zmiksować i używać do wielu przepisów. Oprócz dyni placki z dyni hokkaido zawierają tez kefir lub maślankę, jajka, mąkę oraz rozgrzewające przyprawy korzenne. Jeśli ich nie lubicie lub nie macie, nie musicie ich dodawać, ale placki bardzo zyskują z ich aromatem.

Dyniowe pancakes

Ciasto na pankejki dyniowe z dyni hokkaido mieszamy tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie ciasta na pankejki z dynią może spowodować ciężkie, zakalcowate placki, a powinny one wyjść mięciutkie i puszyste niczym poduszeczki. Placki dyniowe na słodko smażymy na minimalnej ilości tłuszczu na niewielkim ogniu - placuszki muszą mieć czas, by urosnąć na patelni. 


Co dobrego można zrobić z dyni? Dynia - przepisy

Dynia to wspaniałe warzywo, które swoim neutralnym smakiem idealnie łączy się ze składnikami słodkimi i wytrawnymi. Bardzo polecam Ci na przykład ciasto z dynią i kawałkami czekolady, dyniowe bułeczki z cynamonem i zupę krem z dyni i soczewicy.

Zobacz również najłatwiejszy przepis na pyszne ciasto z dynią i polewą serową:






Jak zrobić placki z dynią na słodko?


Placki z dyni hokkaido na słodko przepis


Placki z dyni hokkaido na słodko, składniki:


1 i 1/4 szklanki kefiru lub maślanki (można zastąpić jogurtem greckim wymieszanym z mlekiem w proporcji pół na pół)
szklanka puree z dyni
duże jajko
30 g cukru (można dać więcej, w oryginalnym przepisie cukru było 60 g)
30 g masła, roztopionego i przestudzonego (można zastąpić olejem)
250 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki zmielonego cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
pół łyżeczki zmielonego imbiru
pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli

Placki z dyni hokkaido na słodko, przygotowanie:


Trzepaczką wymieszać kefir, puree z dyni, jajko, masło i cukier, do połączenia. Dodać szczyptę soli. Bezpośrednio do mieszanki przesiać składniki suche: mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz przyprawy. Krótko wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie ciasta na pankejki powoduje zbite, gliniaste placki). Powstałe ciasto będzie przypominać mus, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki a jeśli zbyt gęste – dolać łyżkę mleka.

Placki z dyni hokkaido smażyć na średniej lub małej mocy mocy palnika, na minimalnej ilości oleju na złoty kolor - najlepiej użyć do tego patelni nieprzywierającej, teflonowej i smarować pędzelkiem patelnię z użyciem odrobiny oleju. Nie smażymy na dużym ogniu, bo placki nie urosną puszyste i mięciutkie. Na każdego placka nabierać pełną łyżkę ciasta, przewracać na drugą stronę, gdy pojawią się małe bąbelki. Gotowe placki dyniowe są rumiane i ładnie wyrośnięte. Można oprószyć je cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub miodem albo podawać z dżemem / konfiturą / powidłami i świeżymi owocami. 


Oryginalny przepis na stronie mojewypieki.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger