października 02, 2024

Pulpety w sosie marchewkowym

 

Pulpety w sosie marchewkowym przepis
Pulpety w sosie marchewkowym przepis

Pulpety w sosie marchewkowym przepis

Pulpety w sosie marchewkowym przepis

Pulpety w sosie marchewkowym


Pulpety w sosie marchewkowym to wspaniały pomysł na dość tani obiad z mięsa mielonego. Sos z marchewki z dodatkiem curry jest delikatny, rozgrzewający, smakuje małym i dużym. Jeśli znudziły Wam się zwykłe klopsiki, zachęcam do przygotowania pulpecików w taki sposób.

Pulpety z kurczaka w sosie marchewkowym

Moje dzisiejsze klopsiki z mięsa mielonego to pulpety z kurczaka - delikatne, ale bardzo wilgotne, soczyste i mięciutkie. Wilgoci dodaje im odrobina jogurtu i starta na papkę cebula wraz z sokiem - te dwa proste patenty sprawią, że drobiowe pulpety zawsze wychodzą idealnie. 

Dietetyczne pulpety z indyka z warzywami

Jeśli wolicie, kurczaka możecie zastąpić indykiem, który sprawdzi się w tym przepisie tak samo dobrze jak kurczak. Możecie ich nie obsmażać, tylko ugotować w sosie - będą jeszcze delikatniejsze. A może dietetyczne pulpety z indyka to nie Wasze smaki? Zamieńcie drób na wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę różnych rodzajów mielonego mięsa. 

Kotlety mielone z marchewką w sosie

Pulpety w sosie marchewkowym mogą być doprawione łagodnie lub na ostro. Możecie dodać tyle curry i imbiru, ile lubicie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać tu chili, jeśli macie ochotę na klopsiki na ostro.

Sos marchewkowy

Sos marchewkowy do mięsa sprawdza się idealnie, ale tak samo smaczny będzie sos marchewkowy do makaronu i do ziemniaków. To tak naprawdę duszona i zmiksowana z bulionem i śmietanką marchewka, doprawiona pysznymi rozgrzewającymi przyprawami. Sos z marchewki może być gęsty lub rzadszy - zależy co wolicie. Jeśli nie macie ochoty na miksowanie, możecie marchewkę zostawić w kawałeczkach. 

Do czego można wykorzystać marchewki? Marchewka - przepisy

Co zrobić z nadmiarem marchwi? To pyszne i zdrowe warzywo stanowi podstawę wielu zup, sosów i  sałatek. Przepisy z marchewką są tanie i proste - z wielu moich propozycji mogę polecić na przykład pyszne domowe bułki z marchewką, domowy paprykarz lub karkówkę duszoną z marchewką

Zobaczcie również przepis na szynkę w sosie z marchewką i porem:


Pulpety w sosie marchewkowym przepis


Pulpety w sosie marchewkowym, składniki:

na pulpety:


ok. 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka, ale sprawdzi się też mięso wieprzowe lub indyk),

ok. 1/3 szklanki bułki tartej,

duże jajko,

1-2 łyżki jogurtu greckiego,

mała cebula i duży ząbek czosnku.

sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka (u mnie około łyżeczki) - przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do mięsa


na sos marchewkowy:

3 marchewki średniej wielkości,

cebula,

ząbek czosnku, opcjonalnie

ok. 2 szklanek wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),

ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 % lub do smaku,

przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, granulowany imbir

natka pietruszki lub kolendry, opcjonalnie


Pulpety w sosie marchewkowym, przygotowanie:

Bezpośrednio do mięsa zetrzeć na małych oczkach cebulę wraz z sokiem, który puści. Do mięsa zetrzeć również ząbek czosnku. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron - pulpety nie powinny być jeszcze gotowe w środku. Odłożyć.

Przygotować sos marchewkowy: posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną w kostkę marchewką. Doprawić. Po kilku chwilach dodać czosnek  krótko smażyć całość - około minuty. Zalać warzywa wodą lub bulionem, tak, by płyn zakrywał składniki i dusić do miękkości. Gdyby płyn za szybko wyparował, dolać więcej w trakcie gotowania. Zmiksować całość na gładko, ewentualnie dodać więcej wody lub bulionu, gdyby sos wyszedł za gęsty. Jeśli jest za rzadki, wystarczy gotować go dłużej, by go odparować. Do sosu włożyć pulpety i gotować kilka minut, aż będą gotowe w środku (czas duszenia zależy od wielkości klopsików). Dodać śmietankę do smaku i sprawdzić stopień doprawienia sosu. Pulpety w sosie marchewkowym świetnie smakują z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami. 


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger