Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym przepis |
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to świetny przepis na obiad bez mięsa. Danie jest proste, tanie i bardzo sycące, a jeśli użyjemy robota kuchennego do ścierania ziemniaków, również dość szybkie w przygotowaniu.
Jak zrobić dobry sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych?
Mój sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych jest najprostszy z możliwych. Pieczarki podsmażany z porem lub cebulą i czosnkiem, zalewamy słodką śmietanką i zagęszczamy odrobiną mąki.
Co dodać do sosu pieczarkowego?
Jeśli chcesz, możesz wzbogacić sos pieczarkowy o inne dodatki na przykład paprykę lub kawałki kurczaka, by uzyskać placki ziemniaczane z gulaszem. Świetne są również chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i serem - wystarczy do sosu dodać garść startego żółtego sera.
Jaki sos pasuje do placków ziemniaczanych?
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym, kurkowym, gulaszowym lub węgierskim, a nawet pomidorowym - jest wiele różnych ciepłych sosów, które świetnie łączą się z plackami. Wypróbuj, który lubisz najbardziej :)
Obiad z pieczarek
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to pyszny obiad na piątek lub każdy inny dzień bez mięsa. Na obiad z pieczarek polecam wiele innych moich przepisów, na przykład kurczaka pod pieczarkową pierzynką lub rybę w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Zobacz również przepis na pyszny schab zapiekany w śmietanie z pieczarkami:
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, składniki:
na placki ziemniaczane:
kilogram ziemniaków,2 małe jajka
mała cebula
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
na sos pieczarkowy:
ok. 300 g pieczarek,
mały kawałek pora (biała lub jasnozielona część) - można zastąpić małą cebulą,
ząbek czosnku,
ok. 350 ml śmietanki 30 %,
sól, pieprz, opcjonalnie tymianek lub inne suszone zioła,
płaska łyżeczka mąki lub skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu plus 1/3 szklanki wody lub mleka albo śmietanki,
natka pietruszki
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, przygotowanie:
Przygotować szybki sos pieczarkowy: plasterki pieczarek podsmażyć z drobno posiekanym porem. Doprawić, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Gdy grzyby będą w połowie miękkie, zalać całość śmietanką. Zagęścić sos mąką / skrobią rozmieszaną z wodą - mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość. Posypać natką pietruszki.
Przygotować placki ziemniaczane: obrane ziemniaki zetrzeć razem z cebulą na małych oczkach tarki (na papkę). Do osobne miseczki odlać wodę, która zbierze się na powierzchni - najłatwiej to robić, przechylając miskę i przytrzymując / lekko dociskając dłonią ziemniaczaną papkę. Wodę odlaną z ziemniaków odstawić na parę minut, a następnie ostrożnie wylać ją, pozostawiając zebraną na dnie skrobię (biały osad). Skrobię dodać do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać również jajka, mąkę, sól i pieprz. Placki smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienia, kładąc jedną łyżkę stołową masy na jeden placek. Gorące placki ziemniaczane odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ciepłym sosem pieczarkowym.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz