listopada 15, 2024

Sernik potrójnie piernikowy

Sernik potrójnie piernikowy przepis
Sernik potrójnie piernikowy przepis

Sernik potrójnie piernikowy przepis

Sernik potrójnie piernikowy przepis

Sernik potrójnie piernikowy

Sernik potrójnie piernikowy to puszysty sernik na piernikowym spodzie z pierniczkami i przyprawą do piernika w masie serowej.  Piernik z serem to wspaniały sernik na święta Bożego Narodzenia, łączy dwa lubiane i tradycyjne smaki. Duża blaszka starczy dla wielu gości.

Sernik piernikowy

Sernik z piernikami na dużą blachę uda się idealnie i będzie wspaniale korzenny, jeśli wykorzystamy do jego przygotowania dobrej jakości pierniczków i przyprawy korzennej. Najlepiej byłoby użyć aromatycznej, domowej przyprawy do piernika i najlepszych domowych pierniczków, ale sprawdzą się również te sprawdzone, sklepowe. Z domowych pierniczków polecam na przykład moje alpejskie pierniczki od razu miękkie, a ze sklepowych dobrze sprawdzą się pierniki toruńskie z Kopernika. Możecie wykorzystać pierniczki w czekoladzie z nadzieniem lub bez.

Sernik z piernikami - duża blacha

Sernik potrójnie piernikowy to pyszne ciasto z sera z wiaderka.  Ser śmietankowy musi być jednak dobrej jakości. Absolutnie nie nadają się sery wodniste o kiepskim składzie. Mój ulubiony ser do serników zawiera w składzie tylko twaróg i serek śmietankowy. Używam go do wszystkich moich serników i zawsze się sprawdza - jeśli Wy również macie swój jeden ulubiony i sprawdzony, tłusty ser, możecie go użyć. Generalnie im krótszy skład tym lepiej (na przykład mleko, śmietanka, bakterie fermentacji mlekowej).

Jaki sernik na święta? Jaki piernik na święta?

Ciasto serowo-piernikowe to świetny pomysł na Święta Bożego Narodzenia. Sernik na święta czy piernik to klasyki na polskim stole. Moje najlepsze przepisy na serniki to na przykład pyszny sernik królewski z brzoskwiniami i sernik wiedeński. Jeśli interesują Cię przepisy na pierniki polecam mój biszkopt piernikowy z kremem budyniowym i najlepsze pierniczki alpejskie. Filmik poniżej:





Sernik potrójnie piernikowy przepis


Sernik potrójnie piernikowy, składniki:

na blaszkę o wymiarach 25x35 cm lub większą:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml

ciasto piernikowe:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
125 g masła,
łyżka miodu,
1/2 szklanki gęstej śmietany
2 szklanki mąki
łyżka kakao
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub tyle ile zalecono na opakowaniu, używamy przyprawy dobrej jakości)
łyżeczka sody

ok. 400 g. pierniczków dobrej jakości w polewie czekoladowej, mogą być nadziewane

masa serowa:
5 jajek
szklanka cukru
1 kg sera twarogowego śmietankowego (może być dobrej jakości ser z wiaderka, gęsty i zwarty),
400 g jogurtu greckiego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
1 -2 łyżeczki przyprawy do piernika

opcjonalnie lukier cytrynowy lub polewa czekoladowa albo cukier puder na wierzch ciasta


Sernik potrójnie piernikowy, przygotowanie:

Przygotować ciasto: zmiksować jajka z cukrem (zajmie to kilka minut), stopniowo wlewać rozpuszczone i wystudzone masło. Dodać miód, śmietanę i zmiksować. Do masy przesiać  mąkę z kakao, przyprawą i sodą. Krótko zmiksować. Ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Rozsmarować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - najłatwiej zrobić to kładąc łyżką kopczyki ciasta obok siebie i następnie wyrównać całość.

Na cieście poukładać pierniczki.

Przygotować masę serową: zmiksować jajka z cukrem (zajmie to kilka minut), następnie z serem i jogurtem. Do masy serowej przesiać budynie z przyprawami i zmiksować. Wylać na pierniczki. Piec około godziny w 175 C. Sernik piernikowy można oblać rozpuszczoną czekolada (polewą czekoladową) lub lukrem.



Oryginalny przepis na stronie przyslijprzepis.pl



Chcesz być na bieżąco  z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger