Śniadaniowe bułki na kefirze przepis |
Śniadaniowe bułki na kefirze
Śniadaniowe bułki na kefirze i drożdżach to prosty przepis na bułki krojone, które nie wymagają formowania. Wychodzą puszyste, delikatne i miękkie, w sam raz do przygotowania kolorowych kanapek. Świetnie smakują z wytrawnymi i słodkimi dodatkami.
Bułki kefirowe
Śniadaniowe bułki z kefirem to wspaniały pomysł, jeśli zastanawiasz się co można zrobić z dużej ilości kefiru. Jeśli akurat nie masz go w lodówce, z powodzeniem zastąpisz go jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim wymieszanym z mlekiem pół na pół. Dzięki nabiałowi bułeczki wychodzą puszyste i długo zachowują świeżość.
Miękkie bułeczki śniadaniowe na kefirze
Wiele osób, które zaczynają przygodę z pieczeniem zadaje sobie pytanie co zrobić, aby bułki były bardziej puszyste. Otóż kluczem do puszystych i mięciutkich bułeczek jest odpowiednie wyrobienie ciasta drożdżowego - naprawdę przydają się tu haczyki do ciast drożdżowych dołączone do każdego najprostszego miksera. Dzięki nim nie potrzeba długiego i żmudnego zagniatania ciasta ręcznie. Ciasto drożdżowe na bułki jest gotowe, gdy jest elastyczne, mięciutkie i sprężynuje po naciśnięciu palcem. Nie należy podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki - bułki wychodzą wtedy zbite i twarde. Lepiej posmarować trochę ciasto lub dłonie olejem podczas wyrabiania. Kolejną ważną sprawą jest wyrastanie ciasta - umieszczone w ciepłym miejscu powinno dwa razy powiększyć swój rozmiar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz