listopada 12, 2024

Śniadaniowe bułki na kefirze


Śniadaniowe bułki na kefirze przepis
Śniadaniowe bułki na kefirze przepis

Śniadaniowe bułki na kefirze przepis

Śniadaniowe bułki na kefirze przepis


Śniadaniowe bułki na kefirze 

Śniadaniowe bułki na kefirze i drożdżach to prosty przepis na bułki krojone, które nie wymagają formowania. Wychodzą puszyste, delikatne i miękkie, w sam raz do przygotowania kolorowych kanapek. Świetnie smakują z wytrawnymi i słodkimi dodatkami.

Bułki kefirowe

Śniadaniowe bułki z kefirem to wspaniały pomysł, jeśli zastanawiasz się co można zrobić z dużej ilości kefiru. Jeśli akurat nie masz go w lodówce, z powodzeniem zastąpisz go jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim wymieszanym z mlekiem pół na pół. Dzięki nabiałowi bułeczki wychodzą puszyste i długo zachowują świeżość.

Miękkie bułeczki śniadaniowe na kefirze

Wiele osób, które zaczynają przygodę z pieczeniem zadaje sobie pytanie co zrobić, aby bułki były bardziej puszyste. Otóż kluczem do puszystych i mięciutkich bułeczek jest odpowiednie wyrobienie ciasta drożdżowego - naprawdę przydają się tu haczyki do ciast drożdżowych dołączone do każdego najprostszego miksera. Dzięki nim nie potrzeba długiego i żmudnego zagniatania ciasta ręcznie. Ciasto drożdżowe na bułki jest gotowe, gdy jest elastyczne, mięciutkie i sprężynuje po naciśnięciu palcem. Nie należy podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki - bułki wychodzą wtedy zbite i twarde. Lepiej posmarować trochę ciasto lub dłonie olejem podczas wyrabiania. Kolejną ważną sprawą jest wyrastanie ciasta - umieszczone w ciepłym miejscu powinno dwa razy powiększyć swój rozmiar.

W jakiej temperaturze piec bułki śniadaniowe?

Śniadaniowe bułki na kefirze pieczemy w 200 C, uprzednio posmarowane mlekiem. Nadają się do zamrożenia lub przygotowania z nich grzanek.

Przepis na bułki śniadaniowe

Bułeczki kefirowe to jeden z wielu moich przepisów na domowe pieczywo. Jeśli interesują Cię zwykłe bułki śniadaniowe, polecam moje pyszne bułeczki jogurtowe, puszyste bułeczki japońskie i mój świetny  przepis na chrupiące bułeczki pszenne, które są bardzo lubiane przez czytelników mojego bloga. Filmik z ich przygotowania:








Jak zrobić zwykłe bułki śniadaniowe?


Śniadaniowe bułki na kefirze przepis


Śniadaniowe bułki na kefirze, składniki:


460 g mąki pszennej (najlepiej typ 650, ale bułki udadzą się na każdej innej białej mące pszennej)
średnie jajko w temperaturze pokojowej,
łyżeczka soli,
300 ml kefiru w temperaturze pokojowej,
2 łyżki oleju,
łyżeczka miodu lub cukru,
7 g suchych drożdży

Śniadaniowe bułki na kefirze, przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże, jajko, kefir i cukier. Zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania dodając olej. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, można dodać odrobinę więcej mąki, ale nie dodawać za dużo, by bułki nie wyszły twarde. Uformować ciasto w gładką i elastyczną kulę, odstawić w ciepłe miejsce (na przykład blisko kaloryfera) na godzinę lub 90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta uformować 2 wałki, każdy spłaszczyć i pokroić na 10 bułek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-40 minut do wyraźnego podrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w 200 C około 20 minut do zarumienienia.


Oryginalny przepis na stronie sprawdzonakuchnia.pl


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger