stycznia 09, 2025

Chleb z garnka na suchych drożdżach

Chleb z garnka na suchych drożdżach przepis
Chleb z garnka na suchych drożdżach przepis

Chleb z garnka na suchych drożdżach przepis


Chleb z garnka na suchych drożdżach 

Chleb z garnka na suchych drożdżach to puszysty i chrupiący chleb nocny bez wyrabiania. Ciasto drożdżowe na domowy chleb wystarczy tylko wymieszać łyżką, a po nocy wyrastania po kolejnej godzinie rośnięcia będzie gotowy do upieczenia na przykład na drugie śniadanie. Z podanych proporcji wychodzi duży, familijny bochen chleba, który jest tak pyszny, że znika w oka mgnieniu :)

Najprostszy chleb z garnka

Chleb nocny z garnka rzymskiego lub żeliwnego jest prosty w przygotowaniu, należy jednak bardzo uważać podczas przenoszenia ciasta chlebowego do garnka oraz podczas wyciągania chleba z pieca. Garnek jest naprawdę bardzo gorący, przydadzą się grube rękawice kuchenne. Ja ułatwiam sobie zadanie i przenoszę nocny chleb na papierze do pieczenia - trzymając za jego boki bardzo łatwo jest operować przy gorącym garnku. 

Chleb z grubą i chrupiącą skórką

Chleb z grubą skórką na suchych drożdżach ma charakterystyczną, bardzo chrupiącą skórkę. Przypomina pyszne włoskie pieczywo. Co zrobić, żeby skórka chleba była chrupiąca? Chleb z garnka żeliwnego lub rzymskiego zawsze wychodzi niesamowicie chrupiący - to właśnie dzięki garnkowi o grubym dnie i bokach z pokrywką. Jeśli nie masz garnka, a chcesz upiec chleb z chrupiącą skórką, zapraszam Cię do przepisu na mój pyszny, chrupiący chleb, w którym dzielę się sekretną glazurą na chrupiącą chlebową skórkę  (przepis TUTAJ)

Rewelacyjny chleb z garnka z suchych drożdży

Chleb z garnka żeliwnego na suchych drożdżach pysznie smakuje z wytrawnymi dodatkami. Świetnie pasują do niego na przykład włoskie wędliny, sery czy oliwki. Świeży jest fantastyczny z samym masłem. 

Przepisy na domowy chleb

Domowy chleb i bułki piekę kilka razy w tygodniu, dlatego na mojej stronie znajdziesz mnóstwo przepisów na pyszne pieczywo. Polecam na przykład wspaniały chleb z wodą po ziemniakach lub chrupiące bułeczki śniadaniowe.

Zobacz również chleb włoski bez wyrabiania z dziurami i grubą, chrupiącą skórką:





Chleb z garnka na suchych drożdżach przepis


Chleb z garnka na suchych drożdżach, składniki:


800 g mąki pszennej

2 łyżeczki soli

duża szczypta cukru,

1 i 3/4 łyżeczki suchych drożdży, 

600 g delikatnie ciepłej wody


Chleb z garnka na suchych drożdżach, przygotowanie:

Mąkę połączyć z solą. Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Gdy się spienią, stopniowo wlewać ją do miski z mąką, mieszając łyżką  - mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie klejące. Przykryć talerzem lub ściereczką i odstawić na blat kuchenny do wyrośnięcia na około 12- 14 godzin najlepiej na noc.

Na obficie oprószony mąką blat lub stolnicę wyłożyć ciasto z miski. Dobrze oprószyć dłonie mąką i złożyć boki ciasta do środka, tworząc kulę. Kulę przełożyć na papier do pieczenia. Papier z kulą ciasta włożyć do obszernej miski do kolejnego wyrastania na 1-2 godziny - ciasto powinno podwoić objętość. 

Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C i przez 20-20 minut nagrzewać w nim garnek żeliwny z pokrywką. 

Bardzo ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę (garnek i pokrywa są naprawdę bardzo gorące!). Trzymając za boki papieru do pieczenia przełożyć ciasto z papierem do garnka żeliwnego. Można, nie trzeba, naciąć chleb bardzo ostrym nożem lub żyletką. Nałożyć pokrywkę i piec przez 40 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony, ale nie przypalony przez 15 - 30 minut. Gdy chleb będzie gotowy, od razu ostrożnie wyciągnąć bochenek, trzymając za papier do pieczenia. Kroić po całkowitym wystudzeniu. 


Oryginalny przepis na stronie kwestiasmaku.pl


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger