Proste ciasto pomarańczowe na oleju to tanie i szybkie ciasto na niedzielę do kawy i herbaty. Nie wymaga wielu składników, jest szybkie i naprawdę bezproblemowe w przygotowaniu. Jeśli lubisz wilgotne ciasta ucierane i przepadasz za smakiem pomarańczy, na pewno spodoba Ci się ten przepis.
Przepis na tanie ciasto na oleju
W sezonie zimowym, kiedy pomarańcze są bardzo tanie, warto przygotować wilgotne ciasto pomarańczowe ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Ja użyłam trzech pomarańczy, ale owoce różnią się pod względem zawartości soku, warto więc kupić jedną więcej. Pozostałe składniki ciasta są również tanie i bardzo łatwo dostępne. Całość wystarczy tylko zmiksować, pamiętając, by nie miksować za długo po dodaniu mąki.
Proste ciasto pomarańczowe
Szybkie ciasto pomarańczowe z olejem to podstawowy przepis na ucierane ciasto babkowe. Wychodzi wyjątkowo wilgotne, mięciutkie i puszyste, jest pyszne samo w sobie. Jeśli jednak chcesz przygotować świąteczne ciasto pomarańczowe lub przygotować coś efektowniejszego na spotkania w większym gronie, można potraktować przepis na ciasto pomarańczowe jako bazę do innych, fantazyjnych wypieków. Ciasto na oleju z sokiem z pomarańczy można na przykład przekroić i przełożyć kremem budyniowym albo kremem ze śmietany i mascarpone. Można zalać wierzch galaretką lub upiec ciasto z dodatkiem owoców pokrojonych na kawałki. Upieczone ciasto można też polukrować, najlepiej lukrem pomarańczowym albo oblać czekoladą. Takie szybkie ciasto pomarańczowe na oleju za każdym razem może wyglądać i smakować trochę inaczej.
na blaszkę o wymiarach 24x24 cm (może być też tortownica o średnicy 24-26 cm):
4 jajka,
180 g cukru ( w tym opakowanie cukru waniliowego),
200 ml oleju,
200 ml soku z pomarańczy (u mnie były to 3 wyciśnięte pomarańcze, ale owoce różnią się pod względem zawartości soku, warto więc kupić 4)
skórka z 2 pomarańczy,
300 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Proste ciasto pomarańczowe na oleju, przygotowanie:
Jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksować na jasną, gęstą i puszystą masę (zajmie to około 6-7 minut). Dodać olej, sok z pomarańczy i pomarańczową skórkę. Krótko zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i zmiksować tylko do połączenia się składników - nie miksujemy za długo, zbyt długie miksowanie ciasta po dodaniu mąki może skutkować zakalcem.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w 180 C około 45 minut. Gotowe ciasto można polukrować, posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą, ale ciasto bez żadnych dodatków jest wystarczająco słodkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz