Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany |
Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany
Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany przepis
Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany, składniki:
na blaszkę o wymiarach 20x30 cm (lub trochę mniejszą na przykład 24x24, sprawdzi się też tortownica ok. 26 cm)
na ciasto kakaowe:
75 g masła w temperaturze pokojowej,
1 żółtko
50 g cukru pudru
150 g mąki pszennej,
pół łyżki kakao,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1-2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
na masę serową:
1 kg sera śmietankowego na sernik (może być z wiaderka dobrej jakości)
130 g cukru
3 jajka,
sok i skórka otarta z jednej cytryny,
2 budynie cytrynowe w opakowaniach po 40 g (lub 1 budyń waniliowy i 40 g kisielu cytrynowego)
na polewę z kwaśnej śmietany:
125 ml kwaśnej śmietany 18 %,
1 i 1/2 łyżki pudru cukru
łyżeczka żelatyny
ok. 3 łyżek gorącej wody
na wierzch:
ok. 30 g wiórków kokosowych
Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany, przygotowanie:
Przygotować ciasto: zmiksować masło z żółtkami i cukrem pudrem. Do masła przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać śmietanę i zmiksować. Ciasto będzie bardzo gęste i klejące. Maczać palce w mące i wylepić ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej to zrobić dzieląc ciasto na mniejsze kawałeczki, układać je obok siebie i spłaszczać palcami. Można też schłodzić ciasto w lodówce lub zamrażarce, by nie kleiło się tak mocno. Podpiec w 175C ok. 20 minut. Ciasto ostudzić do pokojowej temperatury.
Przygotować masę serową: jajka krótko zmiksować z cukrem, sokiem i startą skórką z cytryny. Dodać ser, przesiać budynie i zmiksować. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec około 50-60 minut w 175 C.
Przygotować polewę z kwaśnej śmietany: żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody (woda ma być bardzo ciepła, ale nie wrząca, bo żelatyna straci swoje właściwości). Najłatwiej to zrobić w małej miseczce, mieszając trzepaczką (rózgą kuchenną). Śmietanę wymieszać z cukrem i z letnią żelatyną - ja najpierw dodałam łyżeczkę śmietany do żelatyny, wymieszałam i połączyłam całość. Polewę rozsmarować na zimnym serniku. Posypać wiórkami kokosowymi. Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany jest gotowy :)
Oryginalny przepis na stronie przyslijprzepis.com.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
kusisz mnie, bym taki zrobiła :D
OdpowiedzUsuń