stycznia 02, 2025

Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany

Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany przepis
Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany

 


Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany przepis

Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany przepis



Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany


Pieczony sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany to wspaniałe ciasto na święta lub inne okazje. Wychodzi wilgotny i puszysty, jest prosty w przygotowaniu, a polewa ze śmietany 18 dodaje mu wyjątkowego smaku.

Sernik cytrynowy pieczony na kruchym spodzie

Sernik cytrynowy pieczony przygotowujemy na prostym kruchym spodzie. Ciasto kruche na sernik przygotowujemy jednak inaczej niż tradycyjnie. Masło ma być tutaj w temperaturze pokojowej, a wszystkie składniki mieszamy mikserem, a nie zagniatamy. Jest gęste i klejące, ale bez problemu można wylepić nim blaszkę, gdy moczymy palce w mące. Spód należy podpiec i wystudzić - można zrobić to dzień wcześniej lub podczas studzenia przygotować masę serową.

Puszysty sernik cytrynowy z wiaderka

Mój prosty sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany został upieczony z mojego ulubionego sera z wiaderka bardzo dobrej jakości. Wybierajcie takie sery, które są bardzo gęste, nie podchodzą wodą i mają krótki skład. To powinien być po prostu zmielony twaróg wciśnięty w wiaderko. Z dobrym serem sernik zawsze wyjdzie idealnie. Mój ulubiony ser  zawiera w składzie tylko twaróg i serek śmietankowy. Używam go do wszystkich moich serników i zawsze się sprawdza - jeśli Wy również macie swój jeden ulubiony i sprawdzony, tłusty ser na sernik, możecie go użyć. Generalnie im krótszy skład tym lepiej (na przykład mleko, śmietanka, bakterie fermentacji mlekowej).

Sernik cytrynowy - jak zrobić

W masie na sernik cytrynowy pieczony znajdziemy sok i skórkę z cytryny, a także budynie cytrynowe, które dodają cytrynowego aromatu masie serowej. Dość trudno je dostać, więc można zastąpić je jednym budyniem waniliowym i kisielem cytrynowym. Masa serowa na sernik powinna być krótko mieszana, by niepotrzebnie nie napowietrzać całości. Do sernika cytrynowego nie potrzeba osobnego ubijania białek. Miksujemy całe jajka z serem i resztą składników. 

Biała polewa z kwaśnej śmietany i cukru pudru na sernik

Polewa z kwaśnej śmietany jest prosta w przygotowaniu i nie zawiera wielu składników. Dzięki żelatynie szybko zastyga i sernik cytrynowy można łatwo kroić. Polewa ze śmietany 18 % sprawdzi się również do innych ciast lub drożdżówek.

Przepisy na domowy sernik 

Na mojej stronie jest wiele przepisów na puszysty domowy sernik. Polecam na przykład pyszny sernik z powidłami i kruszonką oraz najlepszy sernik na zimno z galaretką

Zobaczcie również mój hit na blogu, czyli sernik królewski z brzoskwiniami.




Sernik cytrynowy  z polewą z kwaśnej śmietany przepis


Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany, składniki:

na blaszkę o wymiarach 20x30 cm (lub trochę mniejszą na przykład 24x24, sprawdzi się też tortownica ok. 26 cm)

na ciasto kakaowe:

75 g masła w temperaturze pokojowej,

1 żółtko

50 g cukru pudru

150 g mąki pszennej,

pół łyżki kakao,

płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

1-2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego


na masę serową:

1 kg sera śmietankowego na sernik (może być z wiaderka dobrej jakości)

130 g cukru

3 jajka,

sok i skórka otarta z jednej cytryny,

2 budynie cytrynowe w opakowaniach po 40 g (lub 1 budyń waniliowy i 40 g kisielu cytrynowego)


na polewę z kwaśnej śmietany:

125 ml kwaśnej śmietany 18 %,

1 i 1/2 łyżki pudru cukru

łyżeczka żelatyny

ok. 3 łyżek gorącej wody


na wierzch:

ok. 30 g wiórków kokosowych


Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany, przygotowanie:

Przygotować ciasto: zmiksować masło  z żółtkami i cukrem pudrem. Do masła przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać śmietanę i zmiksować. Ciasto będzie bardzo gęste i klejące. Maczać palce w mące i wylepić ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej to zrobić dzieląc ciasto na mniejsze kawałeczki, układać je obok siebie i spłaszczać palcami. Można też schłodzić ciasto w lodówce lub zamrażarce, by nie kleiło się tak mocno. Podpiec w 175C ok. 20 minut. Ciasto ostudzić do pokojowej temperatury.

Przygotować masę serową: jajka krótko zmiksować z cukrem, sokiem i startą skórką z cytryny. Dodać ser, przesiać budynie i zmiksować. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec około 50-60 minut w 175 C.

Przygotować polewę z kwaśnej śmietany: żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody (woda ma być bardzo ciepła, ale nie wrząca, bo żelatyna straci swoje właściwości). Najłatwiej to zrobić w małej miseczce, mieszając trzepaczką (rózgą kuchenną). Śmietanę wymieszać z cukrem i z letnią żelatyną - ja najpierw dodałam łyżeczkę śmietany do żelatyny, wymieszałam i połączyłam całość. Polewę rozsmarować na zimnym serniku. Posypać wiórkami kokosowymi. Sernik cytrynowy z polewą z kwaśnej śmietany jest gotowy :)


Oryginalny przepis na stronie przyslijprzepis.com.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


1 komentarz:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger