stycznia 28, 2025

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami przepis
Zupa tajska z kurczakiem i warzywami przepis

 

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami przepis


Zupa tajska z kurczakiem i warzywami


Zupa tajska z kurczakiem i warzywami to przepyszna zupa kokosowa, idealna z makaronem ryżowym. Jest wyjątkowo aromatyczna, bardzo sycąca, idealna, jeśli lubisz mleczko kokosowe. 

 Co jest potrzebne do zupy tajskiej?

Moja zupa tajska z kurczakiem i warzywami zawiera pierś z kurczaka, mleczko kokosowe, pieczarki, kukurydzę, paprykę i marchewkę. Tak naprawdę, jeśli chodzi o warzywa, możesz pominąć część użytych przeze mnie i zastąpić je na przykład cukinią, bakłażanem albo nawet mrożoną warzywną mieszanką chińską. Moja prosta zupa tajska z kurczakiem zawiera też pastę curry i aromatyczne przyprawy, dzięki którym zupa kokosowa nabiera wyjątkowego smaku.

Co zamiast pasty curry do zupy tajskiej?

Jeśli Twoja zupa tajska z kurczakiem i pieczarkami ma być podawana dzieciom lub osobom, które nie lubią ostrych smaków, możesz całkowicie pominąć pastę curry. Tradycyjna zupa tajska z kurczakiem i warzywami zmieni się wtedy w łagodną zupę kokosową, wspaniałą nawet dla najmłodszych. 

Jaki bulion do zupy tajskiej?

Dzisiejsza zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym zawiera bulion drobiowy, ale jeśli nie masz ochoty specjalnie gotować bulionu, możesz użyć samej wody. Zupa kokosowa jest tak aromatyczna, że być może nie poczujesz żadnej różnicy.

Kiedy dodać mleko kokosowe do zupy tajskiej?

Mleko kokosowe dodajemy do zupy tajskiej pod koniec gotowania - być może nie użyjesz całej puszki, jeśli planujesz wykorzystać wyjątkowo tłustego mleczka kokosowego. Resztę możesz wykorzystać do curry lub deserów w kolejnych dniach. Mleczko kokosowe świetnie się też mrozi - po podgrzaniu zamrożonego mleczka można go z powodzeniem dodać do różnych dań. 

Obiad po azjatycku

Jeśli masz ochotę na obiad po azjatycku, polecam Ci na przykład wieprzowinę po chińsku oraz kurczaka po seczuańsku. Zobacz również przepis na szybki stir fry z kurczakiem:




Jak zrobić prostą zupę tajską?

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami 

przepis


Zupa tajska z kurczakiem i warzywami, składniki:


od 1.5 do 2 l wywaru drobiowego,

około 400 g piersi z kurczaka,

cebula,

2-3 duże ząbki czosnku,

pół dużej czerwonej papryki lub jedna mała,

mała marchewka,

kilka łyżek kukurydzy z puszki

gałązka selera naciowego (opcjonalnie),

kilka małych pieczarek (opcjonalnie) - UWAGA: wszystkie wymienione warzywa można zastąpić mrożoną mieszanką chińską warzywną lub innymi ulubionymi warzywami

mały kawałek świeżego imbiru,

puszka mleczka kokosowego,

ok. łyżki sosu rybnego

sok z limonki, do smaku

czerwona lub żółta pasta curry, żółta jest łagodniejsza (dajemy pastę do smaku - jeśli nie przepadasz za ostrymi smakami, należy użyć bardzo małej ilości lub nie dodawać jej wcale, wtedy otrzymasz delikatną zupę kokosową; w zależności od rodzaju pasty zupa może być bardziej czerwona lub żółta),

przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, kurkuma, cynamon, 

brązowy cukier do smaku,

paczka makaronu ryżowego, ewentualnie ryżu (z makaronem zupa jest lepsza),

świeża kolendra lub tajska bazylia, opcjonalnie


Zupa tajska z kurczakiem i warzywami, przygotowanie:

Kurczaka pokroić w małą kostkę i oprószyć go przyprawami. Podsmażyć do zrumienia na małej ilości tłuszczu i odłożyć na talerz. Na patelni po kurczaku podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa, drobno posiekany imbir oraz pieczarki, jeśli ich używamy. Po kilku minutach dodać pastę curry (zacząć od małej ilości) i krótko podsmażyć (uwaga, by się nie przypaliła). Dodać podsmażonego kurczaka, zalać całość wywarem i gotować do miękkości składników. 

Przygotować makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do zupy dodać mleczko kokosowe i odsączoną kukurydzę z puszki. Dodać sok z limonki, sos rybny i ewentualnie przyprawy użyte wcześniej do mięsa oraz pastę curry, jeśli zupa nie będzie wystarczająco wyrazista. Zupa powinna być wyraźnie kokosowa, delikatnie słodka i ostra. Do miseczek nałożyć porcje ugotowanego makaronu ryżowego i zalać go zupą. Opcjonalnie posypać kolendrą lub bazylią. 



Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



1 komentarz:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger