Zupa tajska z kurczakiem i warzywami przepis |
Zupa tajska z kurczakiem i warzywami
Co zamiast pasty curry do zupy tajskiej?
Jeśli Twoja zupa tajska z kurczakiem i pieczarkami ma być podawana dzieciom lub osobom, które nie lubią ostrych smaków, możesz całkowicie pominąć pastę curry. Tradycyjna zupa tajska z kurczakiem i warzywami zmieni się wtedy w łagodną zupę kokosową, wspaniałą nawet dla najmłodszych.
Jaki bulion do zupy tajskiej?
Dzisiejsza zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym zawiera bulion drobiowy, ale jeśli nie masz ochoty specjalnie gotować bulionu, możesz użyć samej wody. Zupa kokosowa jest tak aromatyczna, że być może nie poczujesz żadnej różnicy.
Kiedy dodać mleko kokosowe do zupy tajskiej?
Mleko kokosowe dodajemy do zupy tajskiej pod koniec gotowania - być może nie użyjesz całej puszki, jeśli planujesz wykorzystać wyjątkowo tłustego mleczka kokosowego. Resztę możesz wykorzystać do curry lub deserów w kolejnych dniach. Mleczko kokosowe świetnie się też mrozi - po podgrzaniu zamrożonego mleczka można go z powodzeniem dodać do różnych dań.
Obiad po azjatycku
Jeśli masz ochotę na obiad po azjatycku, polecam Ci na przykład wieprzowinę po chińsku oraz kurczaka po seczuańsku. Zobacz również przepis na szybki stir fry z kurczakiem:
Jak zrobić prostą zupę tajską?
Zupa tajska z kurczakiem i warzywami
przepis
Zupa tajska z kurczakiem i warzywami, składniki:
od 1.5 do 2 l wywaru drobiowego,
około 400 g piersi z kurczaka,
cebula,
2-3 duże ząbki czosnku,
pół dużej czerwonej papryki lub jedna mała,
mała marchewka,
kilka łyżek kukurydzy z puszki
gałązka selera naciowego (opcjonalnie),
kilka małych pieczarek (opcjonalnie) - UWAGA: wszystkie wymienione warzywa można zastąpić mrożoną mieszanką chińską warzywną lub innymi ulubionymi warzywami
mały kawałek świeżego imbiru,
puszka mleczka kokosowego,
ok. łyżki sosu rybnego
sok z limonki, do smaku
czerwona lub żółta pasta curry, żółta jest łagodniejsza (dajemy pastę do smaku - jeśli nie przepadasz za ostrymi smakami, należy użyć bardzo małej ilości lub nie dodawać jej wcale, wtedy otrzymasz delikatną zupę kokosową; w zależności od rodzaju pasty zupa może być bardziej czerwona lub żółta),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, kurkuma, cynamon,
brązowy cukier do smaku,
paczka makaronu ryżowego, ewentualnie ryżu (z makaronem zupa jest lepsza),
świeża kolendra lub tajska bazylia, opcjonalnie
Zupa tajska z kurczakiem i warzywami, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w małą kostkę i oprószyć go przyprawami. Podsmażyć do zrumienia na małej ilości tłuszczu i odłożyć na talerz. Na patelni po kurczaku podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa, drobno posiekany imbir oraz pieczarki, jeśli ich używamy. Po kilku minutach dodać pastę curry (zacząć od małej ilości) i krótko podsmażyć (uwaga, by się nie przypaliła). Dodać podsmażonego kurczaka, zalać całość wywarem i gotować do miękkości składników.
Przygotować makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do zupy dodać mleczko kokosowe i odsączoną kukurydzę z puszki. Dodać sok z limonki, sos rybny i ewentualnie przyprawy użyte wcześniej do mięsa oraz pastę curry, jeśli zupa nie będzie wystarczająco wyrazista. Zupa powinna być wyraźnie kokosowa, delikatnie słodka i ostra. Do miseczek nałożyć porcje ugotowanego makaronu ryżowego i zalać go zupą. Opcjonalnie posypać kolendrą lub bazylią.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Thanks for your recipe
OdpowiedzUsuń