lutego 19, 2025

Drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym

Drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym przepis
Drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym 

Drożdżowe pierogi pieczone 

z mięsem mielonym 


Drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym to pyszne pierogi meksykańskie idealne na imprezę. Smakują na ciepło i na zimno, dobrze sprawdzą się również w lunchboxach lub na piknikach.

Jak zrobić ciasto na pierogi z drożdżami?

Ciasto na drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym bazuje na najprostszych składnikach. Jest tanie i można je dowolnie faszerować i zawijać. Ważne, by odpowiednio długo i dokładnie wyrabiać ciasto drożdżowe, inaczej wychodzi twarde i zbite, a nie mięciutkie i puszyste. Wyrobione ciasto należy umieścić w ciepłym miejscu do podrośnięcia, powinno się wyraźnie napuszyć. Gotowe ciasto na drożdżowe pierogi można wykorzystać na wiele innych sposobów, można zawinąć w nie kiełbaski albo przeróżne nadzienia, w zależności od zawartości lodówki. Jeśli zostanie Ci trochę nadzienia, można je zamrozić i wykorzystać później, podobnie można postąpić z resztką ciasta. 

Pierogi pieczone w piekarniku

Ile piec pierogi drożdżowe z mięsem mielonym? Wystarczy im tylko 15-20 minut. Są pyszne na ciepło z ciągnącym się serem, ale w temperaturze pokojowej smakują równie dobrze. Można podać je z zimnymi sosami na przykład czosnkowym lub koperkowym, ale nie potrzebują żadnych dodatków. 

Przekąski na imprezę

Jeśli masz ochotę na inne przepisy na imprezę z ciasta drożdżowego, polecam na przykład pyszne łódeczki bolognese lub placek drożdżowy z tuńczykiem. Zobacz również jak przygotować pyszny drożdżowy wieniec z kurczakiem:





Drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym przepis


Drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym, składniki:

na 10 - 11 sztuk

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:


Ciasto na drożdżowe pierogi:


szklanka ciepłej wody,

1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych,

2 płaskie łyżeczki cukru,

łyżeczka soli,

4 łyżki oliwy lub oleju,

2  i 3/4 szklanki mąki


Nadzienie z mięsa mielonego do pierogów:


400 g mięsa mielonego,

mała cebula,

1-2 ząbki czosnku,

puszka czerwonej fasoli,

pół czerwonej papryki

opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy z puszki,

ok. 150 g koncentratu pomidorowego,

ok. 3/4 szklanki wody,

opcjonalnie kilka łyżek startego żółtego sera

przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i / lub ostra papryka, granulowany czosnek, oregano, tymianek, bazylia (zamiast tych przypraw można użyć ulubionej mieszanki do dań meksykańskich lub mięsa mielonego)

mleko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem


Drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym, przygotowanie:

Przygotować ciasto drożdżowe: w misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5- 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10 minut (mikserem z hakami do ciasta drożdżowego zajmie to krócej). Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Dobrze wyrobione ciasto jest gładkie, elastyczne i sprężynuje po naciśnięciu palcem. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

Przygotować nadzienie do pierogów: mięso smażyć kilka minut z posiekaną cebulą i pokrojoną w kostkę papryką, a następnie dodać czosnek. Dodać koncentrat, odsączoną fasolę, kukurydzę i wodę, doprawić. Dusić około 10 minut do odparowania wody i zgęstnienia sosu. Sprawdzić stopień doprawienia sosu. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodać trochę cukru. Całość powinna być bardzo gęsta - jeśli nadzienie będzie rzadkie, trudno będzie skleić pierogi. Odstawić do ostudzenia.

Po wyrośnięciu ciasta, podzielić je na 11 części. Każdą z części rozwałkować na kształt koła.  Na środku ułożyć czubatą łyżkę nadzienia, ewentualnie posypać serem i zlepić brzegi ciasta, tworząc kształt pieroga. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić do lekkiego podrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować pierogi mlekiem. Piec około 15-20 minut w 180 C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger