![]() |
Drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym |
Drożdżowe pierogi pieczone
z mięsem mielonym
Drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym przepis
Drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym, składniki:
na 10 - 11 sztuk
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
Ciasto na drożdżowe pierogi:
szklanka ciepłej wody,
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych,
2 płaskie łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
4 łyżki oliwy lub oleju,
2 i 3/4 szklanki mąki
Nadzienie z mięsa mielonego do pierogów:
400 g mięsa mielonego,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
puszka czerwonej fasoli,
pół czerwonej papryki
opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy z puszki,
ok. 150 g koncentratu pomidorowego,
ok. 3/4 szklanki wody,
opcjonalnie kilka łyżek startego żółtego sera
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i / lub ostra papryka, granulowany czosnek, oregano, tymianek, bazylia (zamiast tych przypraw można użyć ulubionej mieszanki do dań meksykańskich lub mięsa mielonego)
mleko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
Drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym, przygotowanie:
Przygotować ciasto drożdżowe: w misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5- 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10 minut (mikserem z hakami do ciasta drożdżowego zajmie to krócej). Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Dobrze wyrobione ciasto jest gładkie, elastyczne i sprężynuje po naciśnięciu palcem. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
Przygotować nadzienie do pierogów: mięso smażyć kilka minut z posiekaną cebulą i pokrojoną w kostkę papryką, a następnie dodać czosnek. Dodać koncentrat, odsączoną fasolę, kukurydzę i wodę, doprawić. Dusić około 10 minut do odparowania wody i zgęstnienia sosu. Sprawdzić stopień doprawienia sosu. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodać trochę cukru. Całość powinna być bardzo gęsta - jeśli nadzienie będzie rzadkie, trudno będzie skleić pierogi. Odstawić do ostudzenia.
Po wyrośnięciu ciasta, podzielić je na 11 części. Każdą z części rozwałkować na kształt koła. Na środku ułożyć czubatą łyżkę nadzienia, ewentualnie posypać serem i zlepić brzegi ciasta, tworząc kształt pieroga. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić do lekkiego podrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować pierogi mlekiem. Piec około 15-20 minut w 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz