![]() |
Szarlotka z kremem bezowym z mascarpone przepis |
Szarlotka z kremem bezowym z mascarpone
Szarlotka z kremem bezowym z mascarpone
Krem z mascarpone do szarlotki jest szybki w przygotowaniu. Wystarczy tylko ubić białka z cukrem na bezę, a następnie krótko zmiksować z resztą składników. W piecu krem zetnie się na delikatną, śmietankową warstwę, trochę przypominającą budyń.
Szarlotka z kruszonką
Gotową szarlotkę oprószamy cukrem pudrem - nie jest zbyt słodka, więc posmakuje fanom nieprzesłodzonych ciast.
Przepis na szarlotkę na kruchym cieście
Na mojej stronie największą popularnością cieszą się ciasta z jabłkami, szarlotki i jabłeczniki. Bardzo polecam na przykład:
jabłecznik ucierany jak z dawnych lat,
makowiec z budyniem i jabłkami,
szarlotkę z budyniem i kawałkami jabłek,
i przepyszny jabłecznik z budyniem i musem jabłkowym - film poniżej:
Szarlotka z kremem bezowym z mascarpone przepis
Szarlotka z kremem bezowym z mascarpone, składniki:
na tortownicę o średnicy 26 cm (jeśli chcemy upiec szarlotkę na dużą blachę, wystarczy upiec ciasto z podwójnej porcji, to znaczy pomnożyć wszystkie składniki razy dwa)
CIASTO:
150 g masła
75 g cukru
3 żółtka,
280 g mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE Z JABŁEK:
800 g jabłek (to waga jabłek już po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych),
sok z 1/4 cytryny
cukier do smaku (zależy od tego jak słodkie są jabłka, ja dałam tylko łyżkę),
opcjonalnie szczypta cynamonu,
25 g masła
pół opakowania cytrynowej galaretki (35 g proszku)
50 g kaszy manny (u mnie zwykła, nie błyskawiczna)
KREM BEZOWY:
3 białka
75 g cukru
125 g serka mascarpone
125 g śmietany 18 %
30 g budyniu waniliowego (proszek)
cukier puder do oprószenia ciasta
Szarlotka z kremem bezowym z mascarpone, przygotowanie:
Przygotować ciasto: krótko zmiksować jajka z cukrem i masłem (masło powinno być w temperaturze pokojowej). Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować na żwirek. Odsypać trochę mniej niż połowę na kruszonkę, zagnieść małą kulkę, a resztę zagnieść w większą kulę. Zagniecioną dużą kulą ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Obie części ciasta schłodzić w lodówce minimum godzinę (lub w zamrażarce około 10 minut) - można ciasto przygotować dzień wcześniej, im lepiej schłodzone ciasto, bym bardziej jest kruche po upieczeniu.
Nadzienie: jabłka pokroić w kostkę i podsmażyć z masłem, cukrem i sokiem z cytryny. Smażyć tylko kilka minut, by jabłka się nie rozpadły - mają zostać w kawałkach. Odstawić z palnika i dodać galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Jabłka przełożyć na sitko lub durszlak i odsączyć z nadmiaru soku, wystudzić. Dodać mannę, wymieszać i wyłożyć na surowe, schłodzone ciasto.
Krem: białka ubić prawie na sztywno, a następnie miksować z cukrem - cukier dodawać stopniowo, po łyżce, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Osobno zmiksować serek mascarpone ze śmietaną i proszkiem budyniowym. Porcjami dodawać do bezy i krótko zmiksować. Wylać równomiernie na jabłka.
Mniejszą część ciasta poskubać na wierzch ciasta jako kruszonkę - ja starłam je na tarce, bo moje ciasto było dobrze schłodzone. Piec w 175 około 60 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Oryginalny przepis na stronie przyslijprzepis.pl
This looks so delicious! Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Dziękuję za bardzo dokładnie przedstawione kolejne etapy robienia ciasta..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie.
O nie odpada, bo nie lubię jabłek.
OdpowiedzUsuńMniam... szarlotka idealna 👌 Najlepsze ciasto na każdą porę roku.
OdpowiedzUsuńfajne ciasto dawano nie jadłam żadnej szarlotki
OdpowiedzUsuń