![]() |
Sernik Milion Dolarów przepis |
Sernik Milion Dolarów
Sernik Milion Dolarów to pyszny sernik na biszkopcie orzechowym z kremem budyniowym. Przepis na sernik na dużą blachę świetnie sprawdzi się na święta lub spotkanie w większym gronie. Sernik z budyniem jest sycący, nie za słodki, wspaniały do kawy lub herbaty.
Biszkopt orzechowy - jak zrobić
Przepis na biszkopt orzechowy z 5 jaj wymaga użycia zmielonych orzechów włoskich. Tak naprawdę przygotowuje się go podobnie jak tradycyjny biszkopt, dodaje się tu jednak trochę więcej oleju, dlatego uzyskujemy naprawdę wilgotny biszkopt orzechowy, który nadaje się do wielu różnych ciast. Jeśli interesuje Cię biszkopt orzechowy na tort, możesz użyć tych proporcji do upieczenia biszkoptu w małej tortownicy (ok. 21 cm).
Z czym łączyć biszkopt orzechowy? Dzisiejszy Sernik Milion Dolarów to nie jedyne ciasto, do którego pasuje biszkopt z orzechami. Można przełożyć go na przykład czarną porzeczką i kremem budyniowym albo bitą śmietaną i udekorować galaretką.
Sernik Milion Dolarów na biszkopcie
Sernik Milion Dolarów to połączenie sernika z biszkoptem. Może to być sernik z sera wiaderka (UWAGA, używamy sera z wiaderka bardzo dobrej jakości). Taki sernik wychodzi wilgotny i przez to jest dość delikatny, trudno go przełożyć. Najlepiej przekroić go na dwie części i ułożyć je ściśle obok siebie na biszkopcie - nie będzie widać przecięcia, bo zakryje je budyń; przyda się tu duża łopatka do ciast albo nóż do tortów lub coś podobnego, co pomoże przenieść sernik.
Sernik z budyniem
Sernik Milion Dolarów z budyniem wymaga przygotowania szybkiego kremu budyniowego. Nie potrzeba tu ucierania. Budyń wystarczy tylko ugotować z mlekiem, cukrem i masłem i wciąż ciepłym, lecz nie gorącym, przełożyć warstwy ciasta.
Sernik Milion Dolarów na dużą blachę
Gotowy Sernik Milion Dolarów obsypujemy okruszkami biszkoptu, orzechami lub posypką. Po całkowitym schłodzeniu bardzo dobrze się kroi. Jest sycący i wystarczy dla wielu gości.
Przepis na sernik
Jeśli interesują Cię inne przepisy na sernik, wszystkie moje pyszne serniki znajdziesz TUTAJ.
Bardzo polecam na przykład:
Zobacz również przepis na pyszny sernik królewski z brzoskwiniami:
Sernik Milion dolarów PRZEPIS
Sernik Milion Dolarów, składniki:
BISZKOPT ORZECHOWY
5 jajek,
100 g cukru,
70 g mąki tortowej,
70 g mąki ziemniaczanej (skrobi),
łyżeczka proszku do pieczenia,
70 g mielonych orzechów włoskich (mąki z orzechów włoskich),
70 ml oleju
NASĄCZENIE BISZKOPTU:
woda z sokiem z cytryny lub sok owocowy albo mleko z cukrem waniliowym
SERNIK:
1 kg sera śmietankowego na sernik trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka bardzo dobrej jakości),
6 żółtek,
100 g cukru do żółtek,
150 g masła w temperaturze pokojowej,
250 g śmietany 18%,
2 budynie waniliowe (po 40g),
6 białek,
100 g cukru do białek
KREM BUDYNIOWY:
1120 ml mleka
3 budynie waniliowe
6 łyżek cukru
80 g masła
GÓRA:
skórka z biszkoptu
opcjonalnie 50 g płatków migdałowych lub posiekanych orzechów, ew. posypka do ciast
Sernik Milion Dolarów, przygotowanie:
Przygotować biszkopt orzechowy: Białka ubić ze szczyptą soli, a gdy będą prawie sztywne, stopniowo dodawać cukier, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Po kolei dodawać żółtka, również miksując po każdym dodaniu. Przesiać do masy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Na koniec dodać mielone orzechy i olej i delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec ok. 25 min. Gdy wystygnie, ściąć skórkę i ją rozkruszyć, będzie potrzebna na górę. Nasączyć biszkopt wodą z cytryną / sokiem lub ciepłym mlekiem z rozpuszczonym cukrem waniliowym.
Przygotować sernik (najlepiej dzień wcześniej): masło zmiksować z cukrem, dodać żółtka i ser. Następnie dodać budynie w proszku wymieszane w śmietanie i dokładnie zmiksować. Ubić białka ze szczyptą soli, gdy będą prawie sztywne, dodawać stopniowo cukier. Porcjami wmieszać białka do sera za pomocą łyżki lub szpatułki. Wylać do blaszki o takich samych wymiarach w jakich piekliśmy biszkopt. Piec ok. 45-55 min. w 175 C. Po upieczeniu całkowicie wystudzić sernik, a najlepiej schłodzić w lodówce - zbyt świeży nie da się przełożyć na biszkopt.
Przygotować masę budyniową: ugotować budynie na mleku z cukrem i masłem. Zakryć folią, by dotykała wierzchu budyniu (nie zrobi się kożuch) lub często mieszać. Gdy budyń będzie wciąż ciepły, ale nie bardzo gorący, wyłożyć 3/4 budyniu równomiernie na biszkopcie i rozsmarować.
Na budyń ostrożnie wyłożyć sernik (UWAGA, sernik jest wilgotny i przez to dość delikatny, najlepiej przekroić go na dwie części i ułożyć je ściśle obok siebie na biszkopcie - nie będzie widać przecięcia, bo zakryje je budyń; przyda się tu duża łopatka do ciast albo nóż do tortów lub coś podobnego, co pomoże przenieść sernik).
Na sernik wyłożyć resztę budyniu rozsmarować. Na górę rozrzucić skórkę z biszkoptu i ewentualnie pokruszone migdały / orzechy lub udekorować posypką. Całkowicie schłodzić do stężenia budyniu).
Oryginalny przepis na stronie przyslijprzepis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz